Ταξίδιαpink
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
Έχουμε βοηθήσει χιλιάδες καταναλωτές να μειώσουν τα κόστη τους.

Αφορολόγητο 2020 – 21: Πόσο είναι το αφορολόγητο & πώς χτίζεται;


Άλλη μια χρονιά ξεκίνησε κι εσύ καλείσαι να… το παίξεις λογιστής αλλά και να ενημερωθείς για το τι ακριβώς ισχύει με το αφορολόγητο 2020, έτσι ώστε να μη βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν σου έρθει το εκκαθαριστικό της εφορίας.

Λοιπόν, πόσο είναι το αφορολόγητο φέτος, πώς χτίζεται με κάρτα και τι γίνεται αν ξεπεράσω το αφορολόγητο; Παρακάτω θα βρεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

Τι είναι το αφορολόγητο & πώς υπολογίζεται;

Αφορολόγητο είναι το σύνολο των δαπανών που χρειάζεται να διενεργήσει κάθε φορολογούμενος για να μην του επιβληθεί πρόσθετος φόρος.

Και πώς υπολογίζεται το αφορολόγητο; Το ποσό προσδιορίζεται βάσει του φορολογητέου εισοδήματός σου και αντιστοιχεί αποκλειστικά στο δικό σου ΑΦΜ.

Εδώ θα πρέπει να πούμε βέβαια ότι το αφορολόγητο με την έννοια που είχαμε συνηθίσει παλαιότερα δεν υφίσταται. Έχει αντικατασταθεί με τις δαπάνες που γίνονται ηλεκτρονικά.

Πώς χτίζεται το «αφορολόγητο»;

Για το αφορολόγητο 2020, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες (όσων τουλάχιστον το 50% του εισοδήματος προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα) θα πρέπει να συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους.

Παλαιότερα η εφορία όριζε το αφορολόγητο σε κάποιο ποσό (π.χ. 6.000 ευρώ).

Άρα, φορολογούσε τα εισοδήματά σου πάνω από αυτό το ποσό. Στη συνέχεια, σου έλεγε ότι για να ισχύσει αυτό το αφορολόγητο πρέπει να συγκεντρώσεις αποδείξεις.

Εσύ μάζευες τα χαρτάκια από τις αγορές σου και έπρεπε να τα φυλάς μήπως σου γίνει έλεγχος.

Όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Άρα η έννοια του «χτίζω αφορολόγητο» δεν υπάρχει.

Αν θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο σε ό,τι αφορά τις φορολογικές σου υποχρεώσεις για το 2021, θα πρέπει να καλύψεις το 30% του εισοδήματός σου με δαπάνες που πραγματοποίησες με ηλεκτρονικά μέσα.

Αν δεν το κάνεις, τότε να περιμένεις τη “λυπητερή” μετά την εκκαθάριση της δήλωσής σου, που αφορά σε πρόστιμο 22% για το ποσό που δεν έχεις καταφέρει να συγκεντρώσεις.

📍 Παράδειγμα: Αν το εισόδημά σου είναι 20.000 ευρώ το χρόνο, τότε οι δαπάνες που πρέπει να κάνεις με ηλεκτρονικά μέσα (πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες, web banking κλπ) είναι 6.000 ευρώ.

💡 Ποιοι εξαιρούνται από το πρόστιμο αν δεν φτάσουν το 30% του εισοδήματος σε δαπάνες; 

Ας υποθέσουμε πως δεν κατάφερες να συγκεντρώσεις δαπάνες της τάξης του 30% και άνω, σε σχέση με το ετήσιο εισόδημά σου. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα είχες ένα “πέναλτι”, δηλαδή πρόστιμο 22% για το ποσό που δεν κατάφερες να συγκεντρώσεις. 

Όμως, στο αφορολόγητο του 2020 – 2021, από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται: 

 • Οι φορολογούμενοι άνω των 60 ετών. 
 • Οι πληττόμενοι από την πανδημία. 

Συγκεκριμένα για τους πληττόμενους από την πανδημία, ισχύει ότι για φέτος καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης. Επομένως, αν έχεις πληγεί οικονομικά από την πανδημία, τότε δεν θα έχεις πρόστιμα που να αφορούν το αφορολόγητο.  

Θα φορολογηθώ για τα επιδόματα που πήρα ως πληγέντας της πανδημίας το 2020; 

Σε γενικές γραμμές, οι αποζημιώσεις και οικονομικές ενισχύσεις που παρείχε το Κράτος στους φορολογούμενους που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω πανδημίας, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρους. 

Παράδειγμα: Ας υποθέσουμε πως είσαι ιδιωτικός υπάλληλος που μπήκε σε αναστολή εργασίας μέσα στο 2020 λόγω πανδημίας και πήρες τα 534 ευρώ ή τα 800 ευρώ σε επιδόματα. Τα χρήματα αυτά δεν αποτελούν εισόδημα και δεν θα φορολογηθείς για αυτά. 

Έτσι, είναι ακόμα πιο εφικτό το να φτάσεις τις δαπάνες του 30% που χρειάζεσαι για το αφορολόγητο. 

💡 Τι γίνεται αν ξεπεράσω το αφορολόγητο;

Αν αναρωτιέσαι τι θα συμβεί όταν ξεπεράσεις το αφορολόγητο του 2020, η απάντηση είναι: Τίποτα!

Αν οι ηλεκτρονικές αποδείξεις ξεπερνούν το 30% του εισοδήματός σου, δεν κερδίζεις κάτι, εκτός από την καλύτερη διαχείριση των εξόδων σου μέσω των εργαλείων που διαθέτουν οι υπηρεσίες web banking των τραπεζών.

Διευκρίνιση: Αυτά ισχύουν για το αφορολόγητο μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών.

Τι θα ισχύει για τις χάρτινες αποδείξεις στο αφορολόγητο;

Όπως ξέρεις, τυπικά το αφορολόγητο χτίζεται με κάρτες (χρεωστικές / πιστωτικές). 

Όμως πρόσφατα έγινε γνωστό πως η ΑΑΔΕ ετοιμάζει να δώσει σε χρήση μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα είναι συνδεδεμένη με το Taxisnet και στην οποία ο φορολογούμενος θα μπορεί να ανεβάζει τις αποδείξεις όσων αγορών έχει κάνει με μετρητά

Αυτή η διαδικασία θα μπορεί να γίνει μέσω κινητού ή tablet μέσα από μια εφαρμογή που θα σκανάρει το QR code της απόδειξης. 

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, με τη νέα αυτή πλατφόρμα ο φορολογούμενος θα μπορεί ακόμη κι αν πληρώσει με μετρητά έναν λογαριασμό, να ψηφιοποιήσει τις αποδείξεις έτσι ώστε να προσμετρηθούν στο χτίσιμο του αφορολογήτου. Θα προστίθενται δηλαδή και αυτές οι αποδείξεις στο 30% των εξόδων που πρέπει να κάνει με ηλεκτρονικές πληρωμές. 

Αυτές οι πληρωμές με μετρητά, εφόσον ψηφιοποιηθούν, θα μπορούν ενδεχομένως να συνυπολογιστούν και στους λαχνούς για τη μηνιαία κλήρωση αποδείξεων με έπαθλο 1.000 ευρώ. Μέχρι τώρα σε αυτή την κλήρωση υπολογίζονταν οι αγορές που έχουν εξοφληθεί μόνο με κάρτες & e-banking, ή μέσω τραπέζης. 

Το σχέδιο αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί μέσα στο 2021, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγορές που έγιναν το 2020 δεν θα υπολογιστούν. 

Μην κάνεις αίτηση για Πιστωτική Κάρτα, χωρίς να συγκρίνεις!

 

Ποιες δαπάνες μετράνε στο αφορολόγητο 2020 – 2021;

Οι δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών λαμβάνονται υπόψη, εφόσον περιλαμβάνονται στις ακόλουθες ομάδες του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ:

 1. Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, κρέας, ψάρια, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, γλυκά, παγωτά, νερό, αναψυκτικά κλπ.
 2. Αλκοολούχα ποτά και καπνός: Αλκοολούχα, οινοπνευματώδη ποτά, καπνός, τσιγάρα, πούρα, κλπ.
 3. Ένδυση και υπόδηση: Υφάσματα, ενδύματα, καθαρισμός και μεταποίηση ενδυμάτων, παπούτσια, επιδιορθώσεις υποδημάτων.
 4. Στέγαση (εξαιρουμένων των ενοικίων):Ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αποχέτευση, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή κλπ.
 5. Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες: Έπιπλα, διακοσμητικά είδη, χαλιά, μοκέτες, κουρτίνες, οικιακές συσκευές, εργαλεία, υπηρεσίες καθαρισμού, είδη καθαρισμού κ.ά.
 6. Υγεία: Έξοδα ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης (πληρωμές για αμοιβές γιατρών κατόπιν επισκέψεων, έξοδα για νοσήλια, εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα, φάρμακα, φαρμακευτικά είδη κ.λπ.). Φακοί επαφής και υγρά καθαρισμού, τεστ εγκυμοσύνης, προφυλακτικά, οινόπνευμα καθαρό, ιατρικά προϊόντα, γυαλιά μυωπίας, πατερίτσες, πιεσόμετρα, ζώνες παθήσεων, θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός, οδοντιατρικές υπηρεσίες (σφράγισμα, λεύκανση, καθαρισμός δοντιών, τοποθέτηση θήκης), μικροβιολογικές εξετάσεις, υπηρεσίες φυσιοθεραπείας κ.ά.
 7. Μεταφορές (εξαιρούνται τέλη κυκλοφορίας και η αγορά οχημάτων πλην ποδηλάτων):Ποδήλατα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα, λιπαντικά, μίσθωση γκαράζ και χώρων στάθμευσης, μαθήματα οδήγησης, εισιτήρια τρένων, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων.
 8. Επικοινωνίες: Κινητή και σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση Internet, ταχυδρομικές υπηρεσίες.
 9. Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (εξαιρείται η αγορά σκαφών και αεροσκαφών):Υπολογιστές, κάμερες, μουσικά όργανα, άνθη, κατοικίδια ζώα, αθλητικές δραστηριότητες, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, μουσεία, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, πακέτα διακοπών.
 10. Εκπαίδευση: Δίδακτρα για προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 11. Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια: Όλες οι υπηρεσίες.
 12. Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, είδη για μωρά, οίκοι ευγηρίας και ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, υπηρεσίες για βοήθεια στο σπίτι, ασφάλιστρα κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής και υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων. Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία.

Οι επιλέξιμες δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες (δηλαδή το χτίσιμο για αφορολόγητο με κάρτα) μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα ή σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου).

Ποιοι εξαιρούνται από το χτίσιμο του αφορολόγητου με ηλεκτρονικές αποδείξεις;

Το αφορολόγητο με κάρτα (ή άλλες ηλεκτρονικές πληρωμές) αφορά κυρίως τους μισθωτούς που κατοικούν στη χώρα. Αλλά αυτό δεν αρκεί για να ξέρεις σε ποια κατηγορία βρίσκεσαι.

Από την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, εξαιρούνται οι εξής κατηγορίες φορολογούμενων:

 • Φορολογούμενοι 60 ετών και άνω.
 • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
 • Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
 • Φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
 • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στο εξωτερικό.
 • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
 • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Ως τουριστικοί τόποι ορίζονται όσοι περιλαμβάνονται στο π.δ. 899/1976, όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 664/1977.
 • Φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
 • Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
 • Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (άνω των 6 μηνών).

Επιπλέον εξαιρούνται:

 • Όσοι διαµένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό ίδρυμα
 • Οι κρατούμενοι σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Για τους φορολογούμενους των παραπάνω κατηγοριών, εξακολουθεί να απαιτείται η συλλογή παραδοσιακών αποδείξεων ίσης αξίας.

💡 Πώς θα υπολογίσω εύκολα τις δαπάνες για το αφορολόγητο;

Όπως είπαμε, στην ερώτηση του πόσο είναι το αφορολόγητο, η απάντηση είναι δαπάνες στο 30% του εισοδήματός σου. Αλλά πώς θα έχεις τον έλεγχο των δαπανών σου για να ξέρεις ανά πάσα στιγμή σε τι στάδιο βρίσκεσαι;

Για τον σκοπό αυτό, υπάρχει υπολογιστής αφορολόγητου στο web banking όλων των τραπεζών! Δεν έχει σημασία σε ποια τράπεζα ανήκεις, απλά κατεβάζεις την εφαρμογή web banking της τράπεζάς σου και κοιτάς τον υπολογιστή αφορολόγητου οποιαδήποτε στιγμή, μέρα ή νύχτα.

– Πώς λειτουργεί ο υπολογιστής αφορολόγητου;

Ο υπολογιστής σου απαντάει στην ερώτηση του πώς χτίζεται το αφορολόγητο. Συγκεκριμένα:

Εμφανίζει τη συνολική αξία των συναλλαγών που έχεις κάνει και «μετράνε» στο 30%.

Αφορά βέβαια τις δαπάνες που έχουν γίνει μέσω των καρτών και του web banking της συγκεκριμένης τράπεζας. Σε βοηθάει επίσης να έχεις πλήρη εικόνα των εξόδων σου, αφού μπορείς να βλέπεις τις δαπάνες σε κατηγορίες (π.χ. λογαριασμοί σπιτιού, ένδυση, σούπερ μάρκετ).

Είναι ένα σούπερ χρήσιμο εργαλείο, που θα σου λύσει τα χέρια και θα σου δείξει στην πράξη πώς λειτουργεί το αφορολόγητο με κάρτες και τις δαπάνες για το αφορολόγητο 2020 – 2021.

Θέλεις να κάνεις ασφαλείς συναλλαγές με κάρτα μέσω διαδικτύου; Βγάλε προπληρωμένη κάρτα!

Στο Money-Market.gr συγκρίνεις online κάρτες εντελώς δωρεάν και επιλέγεις αυτή που σε συμφέρει περισσότερο (ανάλογα με την τράπεζα που έχεις λογαριασμό).

Βγάλε κάρτα χωρίς καν να σηκωθείς από τον καναπέ σου για ασφαλείς συναλλαγές παντού!

📌 Διάβασε επίσης: Προμήθειες & Χρεώσεις Τραπεζών για Όλες τις Πληρωμές!

Θέλεις την πιο οικονομική prepaid κάρτα;