Έχουμε βοηθήσει χιλιάδες καταναλωτές να μειώσουν τα κόστη τους.

Ηλεκτρονικές Απάτες: 8 Συμβουλές για να τις Αποφύγεις!


Μια αναμενόμενη αλλαγή που έφερε η πανδημία και το lockdown ήταν η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ακόμα και άνθρωποι που απέφευγαν στο παρελθόν τις συναλλαγές μέσω ίντερνετ, φοβούμενοι για διαδικτυακές απάτες, τώρα έδωσαν μια ευκαιρία στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Όμως, το να ψωνίζουμε τα πάντα μέσω του υπολογιστή ή του κινητού μας έχει ένα τίμημα. Κι αυτό είναι πως πρέπει να είμαστε έξτρα προσεκτικοί, για να αποφύγουμε μια ηλεκτρονική απάτη, καθώς στον κόσμο του διαδικτύου δεν είναι όλα ρόδινα…

Ας δούμε τι συμβουλεύουν να προσέχεις οι ίδιες οι τράπεζες για να κάνεις ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές:

 

Πώς να αποφύγω μια ηλεκτρονική απάτη; 8 συμβουλές για ασφαλείς online αγορές!

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν αφουγκραστεί ακόμη και πριν την πανδημία αυτή την ολοένα αυξανόμενη τάση και έχουν υλοποιήσει πολύ μεγάλες επενδύσεις στην ασφάλεια των συστημάτων τους, με αυστηρές προδιαγραφές και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας, για να αντιμετωπίσουν την ηλεκτρονική και διαδικτυακή απάτη.

Η διασφάλιση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω internet, τηλεφώνου και ATM, αφορά τόσο στην προστασία των προσωπικών στοιχείων των συναλλασσόμενων, όσο και στην εξασφάλιση του απορρήτου και απαραβίαστου των συναλλαγών.

 

#1 Μη δίνεις ΠΟΤΕ το pin σου!

Όλες οι τράπεζες σήμερα υπενθυμίζουν συνεχώς στους πελάτες τους ότι δεν θα τους στείλουν ποτέ μήνυμα (π.χ. email ή SMS) για να τους ζητήσουν να αποκαλύψουν τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως στοιχεία λογαριασμών και καρτών κωδικούς ATM και κωδικούς εισόδου στις υπηρεσίες e-banking, mobile banking κλπ.

Γι’ αυτό να θυμάσαι, ποτέ, ΜΑ ΠΟΤΕ, μη δώσεις το pin σου ή άλλα στοιχεία σε οποιονδήποτε στα ζητήσει, ακόμα και αν… ορκίζεται ότι είναι από την τράπεζα και το μήνυμα προέρχεται από υπηρεσία που νομίζεις ότι ανήκει στην τράπεζα.

Συνήθως οι απατεώνες του διαδικτύου σε «ψαρεύουν» μέσω μίας ηλεκτρονικής διεύθυνσης που μοιάζει με αυτή της τράπεζάς σου και στα μάτια κάποιου που δεν είναι πλήρως ενημερωμένος και εξοικειωμένος, φαίνεται ασφαλής.

 

 

📌 Διάβασε επίσης: Δάνεια με εγγύηση ελληνικού δημοσίου: Τι είναι & Ποιους αφορούν;

 

 

#2 Μην επιλέγεις Link σε αναδυόμενα παράθυρα

Θα έχεις παρατηρήσει ότι πολλές φορές επισκέπτεσαι μία ιστοσελίδα και κάνοντας κλικ οπουδήποτε σε αυτήν, αναδύεται ένα άλλο παράθυρο, το γνωστό pop-up. Σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζεται κάποιο μήνυμα στην οθόνη σου για μία εντυπωσιακή προσφορά ή ένα δήθεν βραβείο που έχεις κερδίσει.

Μην το ανοίξεις, γιατί είναι πολύ πιθανό να επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σου. Είναι από τις πλέον κλασικές διαδικτυακές απάτες.

 

#3 Επίλεξε αξιόπιστους εμπόρους

Όταν αναζητάς κάποιο e-shop για τις αγορές σου, καλό θα είναι να σιγουρευτείς ότι έχεις επισκεφθεί την επίσημη ιστοσελίδα του εμπόρου που ήδη γνωρίζεις, αναγνωρίζεις και εμπιστεύεσαι. Μόνο έτσι θα είσαι βέβαιος/η ότι θα παραλάβεις το προϊόν που αγοράζεις και όχι μία απομίμηση ή και κανένα προϊόν.

 

#4 Απόφυγε την πληρωμή με μεταφορά χρημάτων

Γενικά είναι καλό να αποφεύγεις να κάνεις αγορές με απευθείας μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμό του εμπόρου. Εάν είναι η μόνη επιλογή, π.χ. σε κάποια site όπως το eBay, διάβασε τις κριτικές για τον πωλητή πριν παραγγείλεις.

💡 Η πληρωμή με πιστωτική κάρτα στο διαδίκτυο μπορεί να είναι πιο ασφαλής, διότι μπορείς να αμφισβητήσεις πιο εύκολα τη συναλλαγή, απ’ ότι αν έχεις πληρώσει με χρεωστική.

 

#5 Δώσε προσοχή στις κριτικές και αξιολογήσεις άλλων χρηστών

Ναι, έχεις δίκιο αν πιστεύεις ότι μεγάλος αριθμός κριτικών και σχολίων σε πολλές ιστοσελίδες προέρχονται από… φίλους και γνωστούς του κάθε εμπόρου. Όμως διαβάζοντας προσεκτικά τις κριτικές και τις αξιολογήσεις πριν προχωρήσεις σε μία αγορά, έχεις περισσότερες πιθανότητες να εντοπίσεις μία ηλεκτρονική απάτη.

Εάν ο έμπορος δεν είναι αξιόπιστος, κάπου θα βρεις και κριτικές από χρήστες που δεν έμειναν ευχαριστημένοι.

 

 

📌 Διάβασε επίσης: Ηλεκτρονική Επικαιροποίηση Στοιχείων στην Τράπεζα: Δες Πώς Γίνεται!

 

 

#6 Επίλεξε τρόπους πληρωμής με πρόσθετα επίπεδα ασφαλείας

Καλό θα είναι να επιλέγεις e-shop που δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής με ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη, π.χ. με πρωτόκολλο Verified by Visa, Mastercard Secure Code, PayPal.

 

#7 Αποθήκευσε την απόδειξη της συναλλαγής

Αποθηκεύεις την απόδειξη πληρωμής αφού ολοκληρώσεις την αγορά και στην περίπτωση που δεν παραλάβεις το προϊόν ή δεν παραλάβεις το σωστό προϊόν, επικοινωνείς με τον έμπορο. Αν δεν σου απαντήσει, τότε επικοινωνείς με την τράπεζα και προχωράς σε αμφισβήτηση της συναλλαγής, δηλώνοντας ηλεκτρονική απάτη.

💡 Οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω του κινητού τηλεφώνου ή του tablet σου, διασφαλίζονται με το ίδιο επίπεδο και τα μέτρα ασφάλειας που παρέχουν οι τράπεζες και στο internet banking. Επιπλέον, δεν πραγματοποιείται καμία αποθήκευση των προσωπικών σου δεδομένων στο κινητό σου τηλέφωνο μετά την ολοκλήρωση οποιασδήποτε συναλλαγής.

 

#8 Μην εμπιστεύεσαι τις υπερβολικές προσφορές διαφημίσεων & προωθητικών μηνυμάτων

Παράδειγμα: Πέτυχες σε ιστοσελίδα τα αγαπημένα σου sneakers που τόσο πολύ θέλεις να αγοράσεις και μάλιστα με έκπτωση 70%. Τα συγκεκριμένα sneakers έχουν μόλις κυκλοφορήσει και είναι πολύ δημοφιλή.

Πόσο τυχερός είσαι; Μάλλον καθόλου, αφού το πιθανότερο σενάριο είναι να πρόκειται για διαδικτυακή απάτη. Αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσεις στην αγορά διαδικτυακά και να σου έρθει κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που παρήγγειλες, αν σου έρθει. Τυχερός θα είσαι αν δεν σε χρεώσουν περισσότερο από την ψεύτικη τιμή των παπουτσιών.

Γενικότερα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις διαφημίσεις που μιλούν για εξωφρενικές προσφορές ή θαυματουργά προϊόντα. Να θυμάσαι τον εξής κανόνα που αναφέρει η Eurobank: Εάν κάτι είναι υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό, κατά πάσα πιθανότητα είναι ψεύτικο.

 

 

📌 Διάβασε επίσης: Αγοράζεις online; Δες τι πρέπει να προσέχεις!

 

 

ℹ️ Κάθε φορά που συνδέεσαι στο διαδίκτυο:

 

#1 Να χρησιμοποιείς ασφαλή συσκευή. Μην μπαίνεις από ξένους υπολογιστές και tablet και να θυμάσαι να αναβαθμίζεις τις παραμέτρους ασφαλείας και το λειτουργικό σύστημα των συσκευών.

 

#2 Να έχεις πάντα ενεργοποιημένο Firewall. Εγκατάστησε στον υπολογιστή σου πρόγραμμα προστασίας από ιούς και φρόντισε να το ενημερώνεις κάθε φορά που λαμβάνεις σχετική ειδοποίηση.

 

#3 Επίλεγε ασφαλές δίκτυο για τη σύνδεση. Όταν κάνεις πληρωμές σε e-shop, η σύνδεσή σου στο διαδίκτυο πρέπει να γίνεται μέσω του προσωπικού σου δικτύου στο σπίτι ή σε κάποια άλλη ασφαλή σύνδεση. Απόφυγε να συνδέεσαι σε e-shop και να βάζεις κωδικούς σε δωρεάν ή ανοικτά δημόσια δίκτυα wi-fi, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πέσεις θύμα ηλεκτρονικής απάτης.

 

🔐 Όταν δημιουργείς λογαριασμό σε e-shop:

 

#1 Όρισε ισχυρούς κωδικούς χρήστη: Για να αγοράσεις από e-shop, μπορείς να το κάνεις ως επισκέπτης, όμως απαιτείται συνήθως να δημιουργήσεις λογαριασμό για να έχεις προνόμια και να ενημερώνεσαι για προσφορές. Φρόντισε λοιπόν οι κωδικοί που θα ορίσεις (username, password) να περιλαμβάνουν:

  • Γράμματα (κεφαλαία και πεζά)
  • Αριθμούς
  • Σύμβολα.

Με αυτόν τον τρόπο μειώνεις σημαντικά τις πιθανότητες να χακάρουν τον λογαριασμό σου.

 

#2 Έλεγξε τον έμπορο. Βεβαιώσου ότι η ιστοσελίδα βρίσκεται σε ασφαλές ηλεκτρονικό περιβάλλον. Ενδεικτικά έλεγξε ότι: Η διεύθυνση του site ξεκινάει από “https” και όχι σκέτο “http”, ότι πλάι της υπάρχει το χαρακτηριστικό εικονίδιο του λουκέτου και ότι το e-shop έχει πιστοποιητικό ασφαλείας για online πληρωμές.

 

#3 Μετά από κάθε παραγγελία να αποσυνδέεσαι από τον λογαριασμό σου!

 

💡 Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου μόλις υποπτευθείς μία ηλεκτρονική απάτη ή πέσεις θύμα της, είναι να καλέσεις αμέσως στο σχετικό τηλέφωνο της τράπεζάς σου για να αναφέρεις το περιστατικό και να ακυρώσεις την κάρτα σου. Η κίνηση αυτή είναι πολύ πιθανό να σε σώσει στην κυριολεξία, αφού θα σε γλιτώσει από κόπο και χρήμα.

 

Εάν υποπτευθείς ότι τα στοιχεία σου έχουν υποκλαπεί, τηλεφώνησε αμέσως στα τηλέφωνα των τραπεζών:

Eurobank: 2109555000

Εθνική Τράπεζα: 2104848484

Τράπεζα Πειραιώς: 2103288000

Alpha Bank: 2103260000

 

Bonus tip: Χρησιμοποίησε μια προπληρωμένη κάρτα!

Δεν θέλεις να βγάλεις πιστωτική; Βγάλε μια προπληρωμένη κάρτα για ηλεκτρονικές αγορές! Τη φορτίζεις με όσα χρήματα χρειάζεσαι για μια συναλλαγή και δεν υπάρχει κίνδυνος να σου τραβήξουν περισσότερα (γιατί δεν έχει μέσα περισσότερα, έτσι κι αλλιώς).

Λειτουργεί όπως η χρεωστική σου κάρτα, δηλαδή πληρώνεις μια κι έξω, χωρίς δόσεις. Όμως, είναι πολύ πιο ασφαλής για online συναλλαγές, σε σχέση με τη χρεωστική.

Θέλεις προπληρωμένη ή πιστωτική κάρτα; Βρες πληροφορίες και σύγκρινε κάρτες δωρεάν στο money-market.gr! Χωρίς να στηθείς σε ουρές, μαθαίνεις όλα όσα χρειάζεσαι, βλέπεις τα προϊόντα που παρέχει η τράπεζά σου και αποφασίζεις έξυπνα!