Ταξίδιαpink
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
Έχουμε βοηθήσει χιλιάδες καταναλωτές να μειώσουν τα κόστη τους.

Κατάθεση σε ΑΤΜ: Πώς θα καταθέσω χαρτονομίσματα; Πότε θα εμφανιστούν;


“Θέλω να καταθέσω χρήματα σε λογαριασμό μου και να είναι άμεσα διαθέσιμα”. “Θέλω να καταθέσω χρήματα σε λογαριασμό τρίτου, αλλά δεν ξέρω αν μπορώ να το κάνω μέσω ΑΤΜ και φοβάμαι ότι θα αργήσουν να φανούν”. “Είναι όλα τα ΑΤΜ κατάλληλη για κατάθεση μετρητών”;

Σε απασχολεί κάποιο από αυτά τα προβλήματα; Αν ναι, δε χρειάζεται να ανησυχείς πια. Η κατάθεση σε ΑΤΜ (με μετρητά / χαρτονομίσματα) δεν είναι δύσκολη υπόθεση, απλώς πρέπει να ξέρεις τη διαδικασία και μερικές διευκρινίσεις. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει όλα όσα θα χρειαστείς.

Πώς γίνεται η κατάθεση σε ΑΤΜ;

Ας δούμε το παράδειγμα της Eurobank με απλά βήματα:

 • Εισάγεις κωδικούς κλπ, επιλέγεις «Κατάθεση».
 • Στη συνέχεια επιλέγεις αν θέλεις απόδειξη για τη συναλλαγή. (Η Eurobank σε αυτό το σημείο έχει ένα έξυπνο μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος. «Σκεφτείτε πριν εκτυπώσετε!»).
 • Στο επόμενο βήμα επιλέγεις το είδος του λογαριασμού στον οποίο θέλεις να καταθέσεις τα χρήματα (Όψεως/Τρεχούμενος ή Ταμιευτήριο).
 • Αμέσως η τράπεζα σε ενημερώνει πως αν στην κατάθεση εντοπιστούν αμφιβόλου γνησιότητας χαρτονομίσματα, υποχρεούται να τα παρακρατήσει.
 • Τοποθετείς τα χαρτονομίσματα στην υποδοχή, χωρίς φάκελο και φυσικά χωρίς συνδετήρα, λαστιχάκι ή οτιδήποτε άλλο τα κρατάει.
 • Επιλέγεις «συνέχεια» αν συμφωνείς με το ποσό που αναγράφεται στην οθόνη και αντιστοιχεί στα χρήματα που έχεις καταθέσει και τέλος τον λογαριασμό στον οποίο θα πιστωθούν (αν έχεις περισσότερους από έναν). «Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε».

💡Αν έχεις πολλά χαρτονομίσματα που θέλεις να καταθέσεις, η τεχνολογία σου κάνει τη ζωή λίγο πιο εύκολη. Πλέον στα μηχανήματα που δέχονται μετρητά μπορείς να εισάγεις μέχρι 50 χαρτονομίσματα μαζί, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τα τοποθετείς ένα-ένα.

📌 Πόσο γρήγορα θα φανούν τα χρήματα;

Εξαρτάται από τον τύπο ΑΤΜ που κάνεις κατάθεση. Υπάρχουν τρεις βασικές περιπτώσεις:

 • Όταν κάνεις κατάθεση σε ΑΤΜ που δέχεται μετρητά, τότε το ποσό είναι άμεσα διαθέσιμο.
 • Όταν το ΑΤΜ ζητάει η κατάθεση να γίνει με φάκελο, τότε τα χρήματα θα φανούν το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Μεσολαβεί συγκεκριμένη διαδικασία, όπως η καταμέτρηση των χρημάτων στο τέλος της ημέρας, πριν πιστωθούν στο λογαριασμό.
 • Στα ΑΤΜ που φέρουν την ειδική σήμανση, τα χρήματα πιστώνονται στο λογαριασμό σου άμεσα με μία κίνηση.

Οπότε, καταλαβαίνεις πως η κατάθεση σε ΑΤΜ με χαρτονομίσματα και γενικώς μετρητά είναι διαδικασία που ολοκληρώνεται ταχύτατα.

Γίνεται κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου μέσω ΑΤΜ;

Περίπου, δεν είναι τόσο απλό. Μπορείς σίγουρα να κάνεις κατάθεση σε ΑΤΜ με μετρητά (χαρτονομίσματα), αν ο λογαριασμός είναι δικός σου.

Αλλά όταν πρόκειται για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Συγκεκριμένα:

💡 Λύση 1: Απευθείας κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμού τρίτου μπορείς να κάνεις στα κέντρα αυτόματων συναλλαγών, αρκεί βέβαια να έχεις τον αριθμό του λογαριασμού μαζί σου.

Αν δεν μπορείς για τον οποιοδήποτε λόγο να χρησιμοποιήσεις κάποιο κέντρο αυτόματων συναλλαγών που σου επιτρέπει να καταθέσεις απευθείας μετρητά σε λογαριασμού τρίτου, υπάρχει άλλη λύση.

💡 Λύση 2: Μπορείς να καταθέσεις τα χρήματα σε δικό σου λογαριασμό μέσω ΑΤΜ και να τα στείλεις στον λογαριασμό που επιθυμείς μέσω e-banking, mobile banking κλπ, εύκολα και γρήγορα.

📌 Τι είναι τα κέντρα αυτόματων συναλλαγών;

Τα κέντρα αυτόματων συναλλαγών είναι εκείνα τα μηχανήματα που βρίσκεις μέσα στην τράπεζα και μοιάζουν με ΑΤΜ. Η διαφορά είναι ότι στα συγκεκριμένα μηχανήματα μπορείς να κάνεις περισσότερες συναλλαγές.

Αλλά πόσο άμεσα θα φανούν τα χρήματα αν κάνεις κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου, ο οποίος βρίσκεται σε άλλη τράπεζα; Ισχύουν οι κανόνες για τις μεταφορές χρημάτων μεταξύ τραπεζών.

📌Διάβασε εδώ: Μεταφορά χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα: Ερωτήσεις & Απαντήσεις!

Μην κάνεις αίτηση για Πιστωτική Κάρτα, χωρίς να συγκρίνεις!

Τι πρέπει να προσέξεις για ασφαλή κατάθεση σε ΑΤΜ;

Όλα καλά, όλα ωραία ως εδώ. Αλλά υπάρχουν και δύο σημεία που πρέπει να προσέξεις ιδιαιτέρως.

 • Δεν είναι όλα τα ΑΤΜ όλων των τραπεζών ίδια. Π.χ., στα off site ATM της Alpha Bank (στα ΑΤΜ δηλαδή που δεν βρίσκονται σε τραπεζικό υποκατάστημα) δεν μπορείς κάνεις όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιείς στα υπόλοιπα ΑΤΜ, όπως η κατάθεση μετρητών σε λογαριασμό.
 • Η Eurobank από την πλευρά της σε ενημερώνει ότι μπορείς να κάνεις κατάθεση μετρητών σε δικό σου λογαριασμό σε όλα τα ΑΤΜ ανά την επικράτεια που φέρουν το σήμα της Eurobank, είτε αυτά βρίσκονται σε κάποιο υποκατάστημα της τράπεζας, στα ΕΛΤΑ ή σε εμπορικές και τουριστικές τοποθεσίες.

💡Στην ιστοσελίδα της τράπεζάς σου μπορείς να ενημερωθείς για τα σημεία που θα βρεις το μηχάνημα που σε εξυπηρετεί (ΑΤΜ ή κέντρο αυτόματων συναλλαγών).

Απλώς ακολούθησε τα links:

Τώρα ξέρεις πώς να κάνεις κατάθεση σε ΑΤΜ με χαρτονομίσματα! Κι αν θέλεις να κάνεις ασφαλείς συναλλαγές μέσω ίντερνετ, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να βγάλεις προπληρωμένη κάρτα (prepaid).

Στο Money-Market.gr συγκρίνεις δωρεάν κάρτες από όλες τις μεγάλες τράπεζες, ενημερώνεσαι και όποτε είσαι έτοιμος κάνεις αίτηση για τη δική σου. Μην περιμένεις να συμβεί κάτι απρόοπτο στις αγορές σου, προετοιμάσου κατάλληλα!

📌 Διάβασε επίσης: Τι είναι η προπληρωμένη κάρτα ΚΕΑ και τι μπορείς να αγοράσεις;