Ταξίδιαpink
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
Έχουμε βοηθήσει χιλιάδες καταναλωτές να μειώσουν τα κόστη τους.

Πλήρωσες φόρο και δεν φαίνεται στο MyTaxis; Δες τι πρέπει να κάνεις.


Αρκετοί πολίτες που έχουν εξοφλήσει κάποια φορολογική υποχρέωση (καταβολή δόσης ή εξόφληση φόρους) μέσω τραπεζών, βλέπουν έκπληκτοι ότι η πληρωμή τους δεν εμφανίζεται στο MyTaxis, ενώ μόλις περάσει η καταλυτική προθεσμία χωρίς να λυθεί το πρόβλημα, το ποσό μετατρέπεται σε ληξιπρόθεσμο χρέος! Πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο την περίοδο του κορωνοϊού (και όχι μόνο) που οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν μπλεξίματα με την εφορία (π.χ. θα τους επιβληθούν πρόστιμα, η θα βγουν εκτός ρύθμισης). Εφόσον κατοχυρώσουν ότι πλήρωσαν εμπρόθεσμα την δόση η τον φόρο, το πρόβλημα λύνεται χωρίς συνέπειες για τον πολίτη.

Η υπερφόρτωση στα συστήματα του Taxisnet, οι διαρκείς συμψηφισμοί που γίνονται λόγω των έκτακτων μέτρων, αλλά και οι διαρκώς μεταβαλλόμενες προθεσμίες πληρωμών είναι οι συνηθέστερες αιτίες που παρουσιάζεται το πρόβλημα.

Πώς λοιπόν θα διασφαλίσεις ότι η οφειλή σου δεν είναι ληξιπρόθεσμη και σε ποια σημεία πρέπει να δώσεις προσοχή; Απλά ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

  • Δεν χρειάζεται πανικός, ακόμα και στην περίπτωση που η οφειλή που πλήρωσες έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη και το σύστημα έχει «βγάλει» και προσαύξηση.
  • Αναζητάς τον κωδικό της συναλλαγή σου (σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα ή μέσω web Banking).
  • Πηγαίνεις στο MyTaxis και στην ενότητα προσωποποιημένη πληροφόρηση. Εκεί υπάρχει η επιλογή «στοιχειά πληρωμών». Εφόσον εμφανίζεται εκεί η πληρωμή σου δεν είσαι ληξιπρόθεσμος, άσχετα με το αν υπάρχει διαφορετική εικόνα στην ενότητα «οφειλές εκτός ρύθμισης». Απλά, οι υπηρεσίες του Taxis δεν έχουν ακόμα ενημερώσει το σύστημα κάτι που συνήθως λύνεται μέσα σε 10 – 15 ημέρες, οπότε και σβήνεται το χρέος και η προσαύξηση.
  • Σε περίπτωση που υπάρχει μεγαλύτερη καθυστέρηση ή σου δημιουργείται κάποιο πρόβλημα με την εμφάνιση της ληξιπρόθεσμης οφειλής (π.χ. φορολογική ενημερότητα) αρμόδιες για το θέμα αυτό είναι οι διευθύνσεις κεφαλαίου στις ΔΟΥ, αν και συνήθως παραπέμπουν στην ΑΑΔΕ.
  • Στην ειδική περίπτωση που πλήρωσες εμπρόθεσμα οφειλές στου μήνες του κορονοϊού και δικαιούσαι έκπτωση 25%, η έκπτωση μπορεί να μην έχει συμψηφιστεί ακόμα. Το παρακολουθείς, περιμένεις και, αν δικαιούσαι έκπτωση, τον επόμενο μήνα μπορεί να δεις το συμψηφισμό να γίνεται σωρευτικά.
  • Μια λύση, για να αποφύγεις τα παραπάνω, είναι να πληρώνεις τις δόσεις ή το σύνολο της οφειλής σου με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα μεσώ του MyTaxis. Αρκεί το ποσό να μην ξεπερνά το όριο που σου έχει θέσει η τράπεζα για συναλλαγές μέσω Web Banking (αν και με αίτηση σου στην τράπεζά μπορείς να αυξήσεις αυτό το όριο).
  • Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεις στις πληρωμές μέσω Web banking που γίνονται την καταληκτική ημέρα της προθεσμίας. Πολλοί πληρώνουν την δόση την τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην ενημερώνουν την εγκαίρως ΑΑΔΕ. Ως εκ τούτου ο οφειλέτης εμφανίζεται ως ληξιπρόθεσμος και κινδυνεύει να βγει εκτός ρύθμισης. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως μπορείς να απευθυνθείς σε υπηρεσίες όπως ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ακολουθεί χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Φορολογούμενος κατέβαλε στις 28.02.2020, μέσω e-banking τράπεζας, ληξιπρόθεσμη δόση για ρύθμιση του ν.4611/2019 των 120 δόσεων που έχει η εταιρεία της σε ΦΑΕ. Το αποδεικτικό της ηλεκτρονικής συναλλαγής ανέφερε ως ημερομηνία συναλλαγής και Αξίας την 28.02.2020. Παρόλα αυτά η πληρωμή εμφανίστηκε στο πληροφορικό σύστημα της ΦΑΕ (ΤΑΧΙSNET) εκπρόθεσμα, με ημερομηνία 03.03.2020, με αποτέλεσμα να χάνεται η ρύθμιση. Ο Συνήγορος του Πολίτη εκτίμησε ότι η ενδιαφερόμενη ενήργησε εντός προθεσμίας –και κατά συνέπεια εντός του πλαισίου του νόμου- δίδοντας ηλεκτρονικά την εντολή για την εκταμίευση και καταβολή των οφειλόμενων ποσών την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Για το λόγο αυτό ζήτησε την επανεξέταση της υπόθεσης από την αρμόδια υπηρεσία.

Σε συνέχεια της παρέμβασης της Αρχής, η ΦΑΕ ζήτησε από την τράπεζα την επιβεβαίωση της ημερομηνίας πληρωμής και αν αυτή λογιζόταν ως 28.02.2020. Το πιστωτικό ίδρυμα επιβεβαίωσε την ημερομηνία (επισημαίνοντας παράλληλα ότι πριν την καταχώρηση της εντολής πληρωμής υφίσταται ενημέρωση ότι οι εντολές που καταχωρούνται μετά τις 18.00 θα εκτελούνται την επόμενη εργάσιμη ημέρα). Κατόπιν αυτού, η ΦΑΕ έκανε δεκτή ως εμπρόθεσμη την σχετική πληρωμή και την συνέχιση του προγράμματος ρύθμισης των 120 δόσεων.

Πηγή

Δες επίσης: Εφορία: Παγίδα υπερφορολόγησης από δάνεια και κάρτες